Jump to content
Reborn fórum

Co byste na Rebornu zmenili?


k3dT

Recommended Posts

Pravděpodobně nikdo z vás, co jste tu teď psali něco proti miningu, nemá vůči této feature větší averzi než já, nicméně jednou to tu je, situace je pro všechny stejná (když neberu bugery jako Vítka, kteří překovali nejhorší rudu na věci, které jdou relativně draze prodat NPC, takových věcí překovali spousty, vydělali na tom nějaký prachy a pak teprve se uráčili to nahlásit GM, což vedlo ke změně výrobních itemů - takže to nikdo jiný nevyužije), tak se s tím holt smiřte.

 

Problém vidím v tom, že jakmile někdo forgera udělá, tak daná gilda dokáže přesytit (malý Reborní) trh libovolným itemem, pro který se rozhodne - s výjimkou těch z nejlepší (a možná z druhé nejlepší) rudy. Je velice snadné rudu získávat a když je k tomu forger (byť jakkoli pracně získatelný), tak je triviální záležitostí získat i velice solidní itemy. To je imho největší zlo, které by bylo fajn vyřešit ještě teď.

 

V dalším bych upozornil ostatní hatery forgingu na pár drobností, které nevidí, či vidět odmítají. Ano, ač forging podporovat nechci, v některých oblastech se ho klidně zastanu.

 

Argument poslání ekonomiky do háje - pošle (respektive poslalo) to určité itemy do háje (vidary, SoRo, luky, ...). Ano, dalo se na nich krásně vydělat a pokud jich někdo měl víc, nyní mu byla způsobena nemalá škoda (osobně bych odhadl škodu způsobenou mé osobě a gildovnímu merchovi PF forgingem na něco okolo 150M, spíš víc). Nicméně to jen za předpokladu, že by ty itemy někdo někdy koupil. A přiznejme si - je to equip pro začínající hráče a dualy. Dokud nepůjdou snadno získávat karty, tak lidi budou muset huntit tak či tak, spotřební itemy ve forgingu také zahrnuty nejsou. Krom toho, ekonomika Rebornu stagnuje od doby odchodu větších gild, které jako jediné měly šanci ji jakýmsi způsobem udržovat (spotřeba karet do novějšího equipu, hromadný výkup itemů na GW - 20k stemů na týden je jistě číslo, které nijak nepřehání... k tomu WH, WS, BH, atd...) Jako jedno možné řešení mě napadlo (už hodně dávno a dnes je na realizaci pravděpodobně pozdě) natvrdo odsimulovat existenci takových gild výkupem rozumně drahých itemů z trhu ze strany nějakého GM, které by mělo na starost právě jen toto (prostě by se udělala tabulka, čeho kolik a do jaké ceny se bude vykupovat a každý týden by vykupovaly itemy s nejnižší cenou do daného počtu). Kdyby GM bylo nezaujaté a nehrálo pro sebe či své kamarády, teoreticky by to mohlo něco ovlivnit směrem k lepšímu. Ale komu by se do toho chtělo a kdo by to dokázal dělat opravdu nestranně... to už je horší (znamená to hráče/GM s nadprůměrnou iteligencí, obeznámeného s trhem, schopného používat statistiky, s volným časem a zápalem pro danou věc...)

 

Další připomínka vůči vám, mí drazí nenávistníci (zní to zajímavě, když se slovo hater přeloží do češtiny, což?) forgingu:

Kolik z vás si zkusilo udělat představu o tom, co je potřeba pro vykování některých itemů, jaká je šance na kování, kolik jaké rudy je potřeba na vykování kladiv, ze kterých se kove něco dalšího se solidní šancí? Tušíte kolik času se zabije samotným expením WS? A pak jaké chary jsou jak moc vhodné k miningu, kde se berou, jestli je někdo expí? Ano, taky jsem si říkal, že to je moc easy (když Zerga kopal tisíce rudy i vyšší kvality s LK s nerozdělenými staty). Pokud jste si tím neprošli, tak přestaňte žvanit na foru a mazejte si to taky zkusit. Pokud si myslíte, že si sem přijde noobík a získá nevím co všechno, protože bude kopat a kovat si to... čeká vás vcelku zajímavé zjištění. I ve 2-3 lidech to je tak časově náročné, že bych do toho nešel (a to mám k dispozici BS lvl 95 právě pro tyto účely - expit to víc by pro mě za dané situace byla ztráta času). A nemyslím si, že jsem typ, který by se nějakých větších projektů bál.

Ano je tu argument, že oni přece nic kopat nemusí, že stačí, aby si ty itemy koupili - tím líp, aspoň nebudou muset grindit půl roku, než se někam dostanou - to je to, co v dnešní době lidi od RO odrazuje snad víc, jak otřesná grafika :-P

Pokud jde o ty ostatní - věřte, že si to odpracovali. A co vidím jako obrovský přínos - podporuje to spolupracující skupiny lidí (tedy zejména funkční gildy). A další bonus - čím víc lidí, tím lépe. To, co tu na Rebornu je, jsou frašky a parodie na gildu. Jen dobře, že sem něco podobného jako forging přišlo (i když mouchy to i podle mě má, ale co už). Pokud jde o combaty, tak mnohem větší zlo jsou lvl 6 mapy. To získá každej ocas s trochou štěstí. Na forging není možná potřeba tolik skillu jako na zabití cecily v labu, ale vytrvalosti o to víc (i když v procesu zlepšování se ve forgingu jsou odměny také nezanedbatelné). Satan morroc? Nechtějte mě rozplakat - to je ubožák, kterýho si podají dva schopnější lidi s equipem (mimochodem to samé platí o beelzebubovi a dalších - tam je potřeba i trochu speciálních buildů, ale stejně).

 

A drobné rejpnutí na závěr:

Přinejmenším polovinu lidí, co se vyjadřují negativně vůči forgingu bych klasifikoval jako závistivce s nemožností či neochotou si toho forgera pořídit taky. Ano, je to nefér, když ostatní dokáží spolupracovat na společném projektu a vy ne. Smiřte se s tím.

Link to comment
Share on other sites

Guest jirkan

Kdyby GM bylo nezaujaté a nehrálo pro sebe či své kamarády, teoreticky by to mohlo něco ovlivnit smÄrem k lepÄí­mu. Ale komu by se do toho chtÄlo a kdo by to dokázal dÄlat opravdu nestrannÄ... to už je horÄí­ (znamená to hráÄe/GM s nadprůmÄrnou iteligencí­, obeznámeného s trhem, schopného použí­vat statistiky, s volným Äasem a zápalem pro danou vÄc...)

Ciste technicky - pokud neco na tenhle zpusob, tak 100x lepsi a mene pochybnosti budici by bylo tohle resit NPCckem - nejake plovouci limity se tam vnutit da, neco jako aukci s pravidly jde taky udelat... :)

Link to comment
Share on other sites

Proc? driv se vykupoval GW matros, v soucasne dobe se vykupuje exp matros (na rep exp questy).

Nevidim duvod proc takto umele zasahovat do obchodovani.

Link to comment
Share on other sites

Myslim to tak, ze pokud si budou vsichni kovat veci jako IP,CK, Valky armory, dia veci a podobne, nikdo nebude chodit na ty MVP, cena itemu rapidne klesne (uz klesa) a techto veci, ktere jsou jako jedny z nejlepsich bude plny server... Na trhu uz nebudou mit vubec zadnou hodnotu...

To uz si rovnou muzes sbirat barvy, malovat si karty, pak je pojmenovat a nakonec si naklikat, aby davaly presne to, co budeme chtit...

Co se tyka toho opravdu tu někde byla diskuze:-). MIning je opravdu lehčí a přístupnější než Forging ale zase mnohem více naročnější (časově).

Zabití Satana podle přízpěvku výše není zase tak těžké. když to zvládnou dva lidé a je to jen o respawnu jinak by bylo těch Dia věcí hodně. Co se týká kování Valk. Dia. věcí a IP .... tak myslím že za půl roku or jak dlouho Forging a Mining běží nemá žádny BS ani WS 100% skillu je úspěch a tím to ukazuje nesnadnost kování neboli spíše nedostatku rudy na vyskillování Forgingu. Myslim že jsou tam jen dva či tři kováři co zvládnou kovat tyto věci zbytek je hodně nízko a ještě se musí dost snažit. Takže zase taková katastrofa to není Herní ekonomika Upadala dlouho předtím než začal nějaký Mining a Forging.

Link to comment
Share on other sites

Tušim, že úspěšnost na kování z nejlepší rudy není ani 50% s ideálním buildem a equipem.

Valk věci - gildovní hunty

Ice pick - byly seal questy, stále jsou gildovní hunty

 

 

Kdysi jsem se o těch nejlepších itemech bavil se Zergou, protože jsem nechtěl bez reálných podkladů na tento quest nadávat. Tak některá čísla, která padla uvedu:

Tak ten mining je nakonec "docela" v pohodě, poslední level rudy je absolutně nesehnatelný (jen z mrtvých mvp = almost no chance, pokud to fakt nefarmíš (tzn štěstí že vykopeš správnej lvl (odhadem 50-70%)) nějak přes bloody branche) tak jich musíš mít 10na jeden ingot (100% šance) a pak z toho udělat požadovanej armor (slotove ele armory 8ingotu = 80kamenu = 130mvp) a tam je šance 45% s top WSkem+equipem i kladivem, takže tak 300MVP na jeden armor

 

při představě kovat 10combatu : 3200MVP, které si musíš fakt odhadout (+to nejsou všechny mvp), takže zas tak imba to není

Další předpoklad je, že tu rudu nesmí vyžrat nikdo jiný (což zas může vyvažovat jiné odhady). Problémy forgingu nejsou nejdražší itemy (na které už je stejně hromada jiných questů, protože lidi jsou neschopní a brečí, že nemají to, co ti schopní), ale ty ve střední až středně vyšší cenové kategorii, které se velice snadno ukovou s šancí blížící se 100% a ze kterých se stává item spíše nižší cenové kategorie, přestože jejich vlastnění by nemuselo být nutně samozřejmostí.

 

 

Pár čísel (bráno z wiki):

lvl 10 věc:

-203% základ

+50% lvl 10 kladivo

+10% kovadlina

+36,7% staty (TOP equip, BC, +8 luk/dex jídla - ta jsou nejrozumnější atd)

+14% job 70

+25% pasivky

+100% maximalní skill (GL)

+5% první ranker

---------------------------

37,7%

 

Za každý lvl dolů je to +17%. Na druhou stranu ta kladiva taky nejsou zadarmo, takže reálně jsou ty šance o kus nižší...

Edited by Sir De Bill
Link to comment
Share on other sites

Muj nazor na Mining a Forging je takovy, ze vsechny ty brecici s prominutim noobky si tu nemaji na co stezovat, protoze principialne na MAF neni nic spatneho, krome toho, jak uz Elleshar poznamenal, ze problem nastava s itemy tipu OAB, veteran swordy, valk stity, sorky etc, ktere jdou snadneji vykovat ve velkem poctu na tak malej trh jakym reborn disponuje.

 

Nechci rikat, ze uz jsem tu nejak dlouho, ikdyz se uz blizim svemu tretimu roku na Rebornu i s prestavkami, ale prave lidi jako ja by si na FAM mohli a meli stezovat, paradoxne to ale(nerikam vsichni) nedelame, duvod ma asi kazdej svuj a ja ani ten muj nebudu uvadet, kazdopadne jestli se ptate proc zrovna my bysme si na Fam meli stezovat zkusim to trochu priblizit.

 

Kdyz jsem zacinal ja s propujcenou moncici Hole Nestesti lvl 70 taky sem nemel nic, kamos mi pujcil priestku stejneho lvl na boosty a nekam si bez, mno zjistil sem od jistych zdroju, tusim to byl Akki, ze to dobre leze na sleeprech(joo sleepri ach) a zelvach mno sleepri na me byli dost HC ale zelvy, ty byly vicemene neskodne, vetsina z nich ani nebyla aggresivni a dalo se z nich sat sp, tak padaly na lex a occult, udelal sem tam auru, to uz je to prvni, co lidi meho casu, dokazali udelat auru na liskach, zelvach, hill windech, high orcach, dneska? Nejste tam schopni jit ani pri zvysenych poctech mobu(aspon ta valna vetsina co sedi v pronte a cumi a narika jak je to vsechno nespravedlivy)(prvni vec).

 

Pak se to uz nejak rozjelo mel sem nejaky prachy a zacal sem setrit s champem na gw/pvm veci, JENZE v te dobe Valk armory varianty a podobne staly 40-50m(z poslechu vim, ze tolik zacaly stat potom, co zacala velka portit z ice wally, zase sme neco propasl coz), tss dneska? za 15m a to jeste musim toho cloveka prosit.

Nebo dia veci, pamatuju si, kdyz se tu spustil satan, jeste ten tezsi, na ktereho museli PF a RNR chodit v 10+ lidech(samozrejme se jeste nevedelo par veci), ja treba ani nevedle ze existuje nejakej autoress a vubec existenci linky sem tak nejak podvedome popiral, ale to uz je tak nejak jedno, mno co tim ale chci rict, pamatuju si, ze za mou prvni dia robu jsem dal dia mantak, pasanu,alici doll a salamander kartu, to je dost co? Dneska? 15m, Dia mantak? menil sem ho za slot bryle, ikdyz byl +5 nebo +6 ale tez pecka, nikdo to prakticky nemel, dneska? 30-40m.(druha vec)

 

Kam tim chci dojit, vse co jsem kdy kupoval ja a lidi co v te dobe hrali bylo nejdrazsi mozne, ale kdyz sem to chtel, musel sem na to nejak nasetrit, stalo to nemale usili, vzdy sem to ale nakonec ziskal a dneska? Mate vsechno zadarmo, prakticky pod nosem a jste schopni jen nadavat, stezovat si, brecet a pritom jen sedite v posrany pronte a cumite do blba, tak kdyz vas tam kazdej den sedi 30 tak si udelejte nejakou spolecnou guildu, zacnete spolu spolupracovat a jako gangsta si udelejte toho kovare a kovejte si ty veci, kdyz vas to tak sere(na veci jako je endless, boss arena, okolnir, niddhog nest poukazovat ani asi nema smysl).

 

Vubec uz nevim co vic byste chteli, nedavno jste meli ten fetackej event na accesorka, kdy napadalo snad 15 orleansek nebo kolik, tunu expicich eventu(ikdyz na nektere sem uz musel zareagovat ze to uz je fakt prehnany)a furt to nestaci a protoze nejste schopni zabit ani malou chudinku satanka, toho asociala, kteryho jak uz rikal elleshar jde zabit ve dvou lidech(ja mu na solo ubral pulku hp), nejste schopni zabit mouchu, nejste schopni projit endless, tak vam tu proste gmka na stribrnem podnose donesou FAM a STEJNE je to pro nektery malo.

 

Fakt se vzpamatujte a zacnete misto remcani neco delat, kor kdyz to tu mate vsechno dneska tak jednoduchy, protoze jak uz jsem rekl, remcat bych tu mel ja, ne vy(perlicka na zaver vite k jakemu doslo diky FAM znehodnoceni mych itemu? asi za miliardu, coz neni zrovna malo.)

Link to comment
Share on other sites

Guest Baalberith

Zdravím, nevím jestli to tu už bylo navrhnuto, ale nešlo by znova zavést sundání skillů ? Bylo by to dobré, protože se mě zdá kvůli pár skillům dělat novou postavu zbytečné.

Bohuzial nie, skilly sa potvrdzuju a tam prakticky nejde prekliknut. Pokial si zdedil postavu po niekom inom, tak toto nie je na Reborne podporovana vec. Casom sa pravdepodobne zavedie mozny reset postavy na 1/1 high novice pre advanced chary.

Link to comment
Share on other sites

Guest jirkan
Casom sa pravdepodobne zavedie mozny reset postavy na 1/1 high novice pre advanced chary.

Promin, ale to mi nepripada jako dobry napad - ti co uz adv chary maji maji mnohem lepsi moznosti si udelat dalsi proti tem co nemaj, tohle jen zvysi uz tak vysokou socialni propast.

Link to comment
Share on other sites

Zdravím, nevím jestli to tu už bylo navrhnuto, ale nešlo by znova zavést sundání skillů ? Bylo by to dobré, protože se mě zdá kvůli pár skillům dělat novou postavu zbytečné.

 

Delas si srandu? :D Navic to tu uz je do myslim 50 levlu... Pokud si tu postvu ani nenavrhnes tak aby byla k ucelu pro ktery ji delas pouzitelna ehm..!

Link to comment
Share on other sites

Promin, ale to mi nepripada jako dobry napad - ti co uz adv chary maji maji mnohem lepsi moznosti si udelat dalsi proti tem co nemaj, tohle jen zvysi uz tak vysokou socialni propast.

Nemyslim si .. lide kteri maji adv. chary naexpi nonadv. auru behem tydne (pro hnidopichy: ano mozna to jde rychleji, mozna to bude trvat o neco malo dele, ale to neni v tomto pripade podstatne).

Link to comment
Share on other sites

Guest jirkan

Nemyslim si .. lide kteri maji adv. chary naexpi nonadv. auru behem tydne (pro hnidopichy: ano mozna to jde rychleji, mozna to bude trvat o neco malo dele, ale to neni v tomto pripade podstatne).

Coz je o tyden vic nez okamzity placeny reset na 86/45adv za 40M ;-) (resp 86/50adv za 80M)

Link to comment
Share on other sites

Guest Baalberith

Takze co bych zmenila:

 

Vesobecne expanded-povolit a neomezovat jim skily na gw a pvp BG mapach! pokud nekdo breci ze pak sgcko je moc rychle u empa tak nemaj byt lini, zapnout mozek a nekoho tam poslat at hlida:P

Su obmedzene len na noob GW, co povazujem za pochopitelne...

Link to comment
Share on other sites

Omezení na non-advanced je naprosto rozumný krok. Moc bych se nedivil, kdyby byly zakázány úplně. Přece jen Star gladiator je ultimatni char na emperium (viz Zergovi rushe, kdy rozbil empo dřív, než ostatní útočnící došli na třetí warp), gun ze stringů je na warpu horší než cruss snad jen v životnosti (navíc je téměř nemožné ho odblokovat jinak, než ho fyzicky odstranit).

 

Leap na každých GW způsobuje pouze to, že jsou pak lidi nuceni bránit empo (v současných počtech mít na empu dost lidí na to, aby to zvládli pořešit sami, už znatelně oslabí základní kemp -> je lepší se přestěhovat dost blízko empa na to, aby nebylo možné nechat se útočníkem přeskákat přes věž), což značně ničí hru kemp vs kemp a podporuje zakempení warpu v emproomu, protože už není kam ustupovat (tudíž se musí jet víc na jistotu). Navíc pokud chci vzít někomu hrad, tak bych měl být lepší. Když se jen boji vyhýbám, hrad si nezasloužím. Když mi to někdo rushe skrz mě, tak ok - musel mě nějakým způsobem zblbnout, zvládl mě nějakým způsobem pořešit (tedy k jistému způsobu konfrontace došlo), pokud by mě měly limitovat moje vlastní obranné věže, tak to dost smrdí...

Link to comment
Share on other sites

Baalberith houby vim urcite ze shadow jump na gw ani na bg nefunguje a slash me nikam nedostane jsem na miste.-a u ninju neobstaoji ze ho na gw pak nejde zastavit(staci sight na precastu) nebo vse zabije nebo da bleskove empo

 

A jestli se neco nezmenilo sg v pvp leap neda to same bg

tak sg hm ok beru...zerg nebo nekdo jiny schopny by tam nahodou mohl prijit

 

gunik muhaahaa s tim jsem zacala ja:D a zakazat? vit gunik ma sice imunitu na stun ale vse ho trefi vcetne sinu ze a potu moc neutahne stejne veskera zatez je jen munice a sp a agi gunik -stun a je to au au ale vydrzi na lame gw vedsinou uplne v pohode bez umirani.

Edited by Alulim
Link to comment
Share on other sites

Guest Baalberith

Baalberith houby vim urcite ze shadow jump na gw ani na bg nefunguje a slash me nikam nedostane jsem na miste.-a u ninju neobstaoji ze ho na gw pak nejde zastavit(staci sight na precastu) nebo vse zabije nebo da bleskove empo

 

A jestli se neco nezmenilo sg v pvp leap neda to same bg

tak sg hm ok beru...zerg nebo nekdo jiny schopny by tam nahodou mohl prijit

 

gunik muhaahaa s tim jsem zacala ja:D a zakazat? vit gunik ma sice imunitu na stun ale vse ho trefi vcetne sinu ze a potu moc neutahne stejne veskera zatez je jen munice a sp a agi gunik -stun a je to au au ale vydrzi na lame gw vedsinou uplne v pohode bez umirani.

Tak to potom mrk na oficialny popis toho skillu: http://irowiki.org/wiki/Shadow_Jump

Link to comment
Share on other sites

Guest jirkan

...

Na druhou stranu ted koukam ze opravdu (nemluvim o tomhle skillu) je problem nekde v restricted mapflagach - vecer/zitra to dam dohromady, pak si reknu o zadani kde ma byt co :)

Link to comment
Share on other sites

Takze co bych zmenila:

 

Vesobecne expanded-povolit a neomezovat jim skily na gw a pvp BG mapach! pokud nekdo breci ze pak sgcko je moc rychle u empa tak nemaj byt lini, zapnout mozek a nekoho tam poslat at hlida:P

 

musim stebou jen souhlasit

Link to comment
Share on other sites

Guest Baalberith

Baalberit : A, tohle je Reborn za B, maj tam chybu, za C nejde i na normal GW

 

Jirkan Juhuuu:)

Suhlasim s tym, ze toto je Reborn, ale stale je to Ragnarok ... To, ze su customy neznamena, ze teraz spravime hocijaku blbost... Napis mi prosim preco by to tak malo byt, nejaky argument. Moze byt kludne aj len tvoj pocit, hlavne mi ide o to, aby sa dovod odchylky od oficialneho nastavenia prediskutoval. Irowiki je najlepsi zdroj oficialneho nastavenia, napisat na to, ze je tam chyba je pekne, ale potom prosim nejake relevantnejsie info... napr. topic na eA/Aegis/rA foru venujuci sa tomuto...

Link to comment
Share on other sites

Guest Baalberith

je pozde jen napisu ze tam maj blbe uvedenej dosah skilu...vsude jinde je uvadenej 15

Este raz, bavime sa o relevantnosti informacie. Nie o jej rozsirenosti. Stalo sa a potvrdilo uz velakrat, ze informacia, ktora je majoritna je len kvoli chybe v eAthene, coby najvacsiemu emulatoru RO. Spravne info bolo vzdy na irowiki ... cim samozrejme nevylucujem moznost chyby tam, ale v tom pripade, opakujem, prosim nejake relevantnejsie info... napr. topic na eA/Aegis/rA foru venujuci sa tomuto...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...